8/1/08

Προς Ανδρέα Βγενόπουλο <ανοικτή> επιστολή

Προς κ. Α. Βγενόπουλο
Επιχειρηματία
Ενταύθα (?)
Αθήνα 10-12-2007
Ανοικτή επιστολή

κ. Α. Βγενόπουλε,

Παρά το ότι συστηθήκαμε κάποτε δεν έχω την απαίτηση να με θυμάστε, δεν έχει και τόση σημασία άλλωστε.Σας θεωρούσα και -παρά τις πρόσφατες αμφιβολίες μου- εξακολουθώ να σας θεωρώ ικανότατο επιχειρηματία ή αν θέλετε καλύτερα, μάνατζερ, αυτός ήταν ο λόγος που έχω κάτι λίγες μετοχές της πάλαι ποτέ ΜΑΡΦ, που μου ξέμειναν από ενάσκηση παραγώγων, όπου στο παρελθόν σας προτιμούσα ιδιαίτερα. Παρακολουθούσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις σας και αποκόμιζα –«γιατί να το κρύψομεν άλλωστε»- και κάποιο μικρό κέρδος.
Το τελευταίο διάστημα σας βλέπουμε να ολοκληρώνετε με επιτυχία μια κολοσσιαία ΑΜΚ, να προσπαθείτε να μπείτε με φιλική εξαγορά –όπως δηλώνατε- στην δυναμικά αναπτυσσόμενη Τράπεζα Κύπρου, αφού προηγούμενα κάνατε μια πολύ επιτυχημένη συγχώνευση τριών μικρών τραπεζών με πράγματι φιλική προσέγγιση. Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε δεν εκτίμησαν ως φιλικές τις προθέσεις σας εκεί στη Μεγαλόνησο και [με άκομψο είν’ αλήθεια τρόπο] σας απέτρεψαν, αφού ξεσηκώθηκαν από Αρχιεπίσκοπο μέχρι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναντίον σας. Όλα αυτά σας έφεραν σε οξύτατη αντιπαράθεση με μια άλλη μεγάλη και δυναμική τράπεζα (την «Πειραιώς») με την οποία κονταροχτυπηθήκατε πάνω στο νήμα, αλλά δυστυχώς χάσατε αμφότεροι, όχι επειδή … «σας έφαγε η ευγένεια», κάθε άλλο θα έλεγα. Ήθελα να πιστεύω ότι από όλη αυτή την ιστορία αποκομίσατε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς να προσεγγίζετε στόχους επιχειρηματικής επέκτασης που είναι εθνικά κλπ. ευαίσθητοι και να σας δούμε και πάλι να μας εκπλήττετε ευχάριστα.Παράλληλα βέβαια κάνατε κάποιες πάρα πολύ επιτυχημένες κινήσεις στον υγειονομικό χώρο, κινούμενος με διακριτικότητα και ευελιξία, που ποτέ δεν αμφέβαλα ότι διαθέτετε σε αφθονία.Λίγο αργότερα επεκταθήκατε και στα γαλακτοκομικά, αποκτήσατε, με ψηλό τίμημα για τα δεδομένα της αγοράς, την κορυφαία επιχείρηση του κλάδου και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητη γι’ αυτήν περίοδο. Ξεφορτωθήκατε τον ιδρυτή της, που είναι άριστος γνώστης της αγοράς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστείτε στο μέλλον τις υπηρεσίες του, αφού ο τρόπος που χειριστήκατε το όλο θέμα ήταν –θα έλεγα-κάπως άγαρμπος και μάλλον προσθέσατε άλλον έναν δυσαρεστημένο από τη δράση σας, πλάι στον κ. Σάλλα και τους κυπρίους. Όχι ότι θάπρεπε να τον καταστήσετε ευτυχή πριν τον εκπαραθυρώσετε, αλλά πάτε να σπάσετε κάθε ρεκόρ στην δημιουργία εχθρών.Η τελευταία πράξη σας, που ας μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω «επιχείρηση άλωσης του ΟΤΕ» φαίνεται ότι ήταν η πλέον επιθετική, αφού σας έφερε αντιμέτωπο με το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και με έκανε να πιστεύω ότι –τελικά- δεν διδαχθήκατε και πολλά από την αποτυχημένη απόβασή σας στην Τράπεζα Κύπρου. Ειλικρινά πιστεύω ότι το χειρότερο για σας θα ήταν να πετυχαίνατε το στόχο σας και να πατούσατε γερά στον ΟΤΕ, να παίρνατε την τύχη του στα χέρια σας. Μου φαίνεται ότι –άθελά σας- μάλλον τον γλιτώσατε αυτόν το εφιάλτη. Συνδιοίκηση με τον –κάπως ιδιόρυθμο θα έλεγε κανείς- κ. Βουρλούμη και τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ δεν είναι και το καλύτερο team, που θα μπορούσατε να φανταστείτε.
κ. Βγενόπουλε,
Εμείς οι χρήστες των υπηρεσιών [που τον λέμε με την κωδική ονομασία (π)ΟΤΕ] πολύ θα θέλαμε να είχαμε έναν ΟΤΕ ανταγωνιστικό και αξιόπιστο, φιλικό στον χρήστη του, καινοτόμο και ανοικτό στις προκλήσεις του χώρου, αλλά ένα fund και υπό τις συνθήκες αυτές, φοβάμαι ότι θα τον έκανε ακόμη πιο μπάχαλο και θα τον εγκατέλειπε για να σας βλαστημάμε όλους μαζί. Εδώ που τα λέμε δεν μας είπατε και τι σχέδια κάνετε για τον ΟΤΕ. Ελπίζω να μη σας πειράζει που σας λέω fund, αλλά εδώ που τα λέμε λιανική τραπεζική κάνετε –συγκριτικά- πολύ λίγη, το treasury είναι το «στοιχείο» σας. Δεν συγκαταλέγομαι σαυτούς που δαιμονοποιούν τα fund, νομίζω όμως ότι ξέρω και τα όριά τους. Είναι άλλο πράγμα να σκανάρεις τον κόσμο για επενδυτικές ευκαιρίες, και άλλο να μπεις γερά και με τσαμπουκά σε μια επιχείρηση που στάθηκε η αφορμή να πέσει μια κυβέρνηση. Μπορεί εκείνη η κυβέρνηση να μην στεκόταν και τόσο καλά στα πόδια της, αλλά αυτή ήταν κυβέρνηση με οπαδούς και φίλους, εσύ αγαπητέ, αν έκανες όλη αυτή την ιστορία για να μετρήσεις του φίλους σου, … άστο καλύτερα
κ. συνάδελφε,
Όχι με την έννοια του επενδυτή, αφού «δεν τρώμε στο ίδιο τραπέζι», αλλά με την παλιότερη επαγγελματική σου ιδιότητα, μαυτή που μπορεί να σου χρειαστεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν τελικά επιλέξεις να πας, που είναι πιθανό να σε δικαιώσουν, μόνο που τότε πολλά θα έχουν αλλάξει στον ταχύτατα εξελισσόμενο χώρο των τηλεπικοινωνιών, άσε που η τροπολογία Αλογοσκούφη μπορεί να μην πέσει και τελείως, ειδικά στα σημεία που αντέγραψε την κα Μέρκελ. Δε βλέπω το νόημα να δώσεις μια μάχη που κι αν την κερδίσεις, δεν πρόκειται να βγεις ωφελημένος, οπότε η σημερινή σου τοποθέτηση είναι η πιο σωστή. Μέχρι τότε μπορεί να έχει αλλάξει και κυβέρνηση, αλλά δεν νομίζω αυτό να σε ωφελήσει, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ΟΤΕ…Είναι δηλαδή από τις περιπτώσεις που ακόμη και αν κερδίσεις, πάλι χαμένος είσαι σε τελική ανάλυση σε ότι σε αφορά σαν επιχειρηματία.Τέλος ένας επιχειρηματίας που τα βάζει με όλον τον κόσμο και στηρίζει την επενδυτική του προσπάθεια στο τι θα πουν τα δικαστήρια, δεν μου φαίνεται και τόσο καλή επιλογή, τουλάχιστον σε ότι με αφορά σαν επενδυτή.
Με εκτίμηση

Γιάννης Αν. Γρετσίστας
Ένας απλός επενδυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: